Chinchillans boende

 

STORLEK
En godkänd chinchillabur ska vara minst 0,5 kvadratmeter i bottenyta. Burens höjd ska vara minst 1 m, kortaste sidan minst 50 cm. Dessa burmått är för max 2 chinchillor. Vid grupphållning ska ytan ökas med 0,25 kvadratmeter bottenyta/djur. Buren måste ha en fast botten. Chinchillor bör i största möjligaste mån hållas i sällskap av artfrände.


BOLÅDA

Det ska finnas bolåda/hus/bohåla i buren till chinchilla. Storleken ska vara minst 30x25 cm och 20 cm hög. Det ska finnas tillräckligt med bolådor/hus/bohålor att samtliga djur i buren har tillgång till dem samtidigt utan att konkurrens uppstår.


HYLLOR

Buren måste inredas med minst två hyllplan, så pass stora att chinchillan bekvämt kan ligga ner utsträckt. Det rekommenderas där i mot många fler än två hyllor. Dessa bör sitta så att chinchillan på ett bra sätt kan hoppa mellan dessa.


GRENAR

Att inreda buren med lite grövre grenar är populärt. Det hjälper chinchillan att hålla tänderna i bra skick genom att få gnaga. Du behöver inte heller byta ut hyllplanen lika ofta om det finns annat att gnaga på än just hyllorna.


SANDBAD

Chinchillor ska ha fri tillgång till sandbad. Det finns många olika märken på badsand. Rekommenderat är WM (Witte Molen) badsand för chinchilla. Det som kan hända om man använder en sämre sand, en sand med korn som har väldigt vassa kanter är att pälsen blir söndersliten. En bra sand ska dra åt sig orenheterna som finns i pälsen. Inför utställning kan man använder ett par msk Blue Cloud sand i WM-sanden.


HÄNGMATTA/HÄNGTUNNEL

De allra flesta chinchillor gillar att ligga i hängmattor/hängtunnlar. Rekommenderat är de i fleecetyg.


MATSKÅL

En bra matskål är den varianten som man hänger på gallret. Dock kan man behöva fästa den med lite ståltråd. Ska man ha en skål stående så är det bästa om den finns på botten, då riskerar man inte att någon puttar ner den på sin burkompis.


VATTENFLASKA

Chinchillor ska inte ha skål med vatten. Vattenflaska i plast eller i glas är att rekommendera, de i glas går att hänga antingen på utsidan eller på insidan av buren. Dessa blir inte uppätna heller.

© SCAF 2013