Chinchillans mat

Chinchillan i det vilda är van vid en mycket näringsfattig kost så som torrt gräs, bark, rötter och lökar. Dess mag- och tarmsystem är anpassat för detta och behöver därför en kalorifattig men fiberrik kost.

är basfodret som ovillkorligen måste finnas i fri tillgång. Höet måste vara dammfritt, mögelfritt och helst med så liten mängd klöver som möjligt. Det skall lukta friskt och fräscht. Höet bör bytas dagligen då chinchillan inte äter det hö den suttit i och smutsat ned. Man kan även komplettera med hökuber.

Pellets är det enda kraftfoder som behöver ges. Pelletsen skall vara en renodlad chinchillapellets som är anpassad till chinchillans speciella näringsbehov. Pelletsen kan ges i fri tillgång då de flesta djur äter så mycket som de behöver. Gnagarblandningar är förenat med ohälsa i längden då den är alldeles för kraftig och kaloririk för chinchillans magsäck.

Vitaminer är inget som normalt behöver tillsättas om fodret är fullgott.

Kalk är viktigt att chinchillan får i sig. Vanligtvis får de tillräckligt via fodret men vill man så kan man komplettera med en gnagsten.

Tillskottsfoder skall man vara mycket försiktig med!
Chinchillans grundkost skall vara hö och chinchillapellets. Mag- och tarmfunktioner samt i allra högsta grad tänder blir negativt påverkade av obalans i foderintaget samt för litet fiberintag. Godis som ett russin, någon bit knäckebröd eller johannesbröd brukar de flesta chinchillor älska men tänk dock på hur liten magsäck en chinchilla har och ge endast mycket sparsamt, exempelvis en godisbit per dag!

Gnagmöjligheter skall ges en gnagare som chinchillan då den behöver hålla tänderna i trim. Gnagstenar finns att köpa (observera att de inte får innehålla salt) men man kan även ge grenar från äppel- eller päronträd, sälg eller asp. Tänk på att grenarna inte bör tas för nära en trafikerad väg.

Vatten skall finnas i vattenflaska avsedd för gnagare och bör bytas dagligen. Sätt flaskan i sådan höjd att chinchillan kan stå bekvämt på baktassarna och dricka. Diska ur flaska och pip med jämna mellanrum så risk för alger och smuts minimeras.

Inköpsställen:
Mästerpellets; svensk specialtillverkad renodlad chinchillapellets som finns att köpa hos de flesta av SCAF’s uppfödare, på utställningar samt hos vissa djuraffärer. Bello är en annan pelletssort som även går att använda till chinchillan, hör efter hos Granngården samt hos din zoohandlare.
Gnagstenar; SCAF's utställningar samt zoobutiker
Badsand: SCAF's utställningar, hos uppfödare alternativt hos zoohandlare

”No-no”-foder
Gnagarblandningar; alldeles för kraftigt (fett och proteinrikt) för chinchillans magsäck. Ofta förenat med ohälsa och tandproblem i längden. Grönsaker och frukt är både för sött och för lättuggat och är inte heller en naturlig chinchillaföda. Kan ge samma problematik som ovanstående.
Nötter och solrosfrön är alldeles för fet kost
Grenar från stenfruktsträd

*Chinchillan är ett av de få djurslag som inte vet själva vad som är skadligt och oskadligt för den då då den i dess vilda miljö inte har ohälsosamma valmöjligheter. Tänk på det då den gladeligen kan smaska i sig t.ex. en giftig växt vid eventuella upptäcktsfärder i hemmet!

*Observera att chinchillan är mycket känslig för foderbyten och all tillvänjning av nytt foder skall ske succesivt och långsamt!

 

© SCAF 2013