Chinchillan
ATT TÄNKA PÅ VID KÖP AV CHINCHILLA
Innan man köper en chinchilla bör man tänka efter om djuret kommer att motsvara ens förväntningar. Chinchilla är inget djur för små barn, som kan handskas "ovarsamt" med det. Man bör också tänka sig för ifall man är borta mycket eller sällan är hemma om kvällarna. En chinchilla vill ha rutiner och den vill helst komma ut varje kväll. Den skall dock inte vistas utomhus vare sig i bur eller sele. Man skall också tänka på att ett friskt och rätt skött djur kan bli 15-20 år gammalt!
På dagtid vill chinchillan ha lugn och ro, men på kvällar och tidiga morgnar är den desto piggare, vilket kan passa bra till yrkesarbetande eller studerande. Det är viktigt för dig och ditt blivande djur att det blir rätt från början. I fel bur blir chinchillan rastlös och kan t o m skada sig. Fel foder kan förkorta livslängden avsevärt eller bidra till att chinchillan får ful päls, svaga ungar, tandfel, blir liten till växten osv. Fel avel (exempelvis syskonparningar) kan ge dig en chinchilla som är aggressiv, har genetiska fel och svagheter mm.
För att Du skall få bästa garantier på att din chinchilla blir riktigt tam, ej är inavlad och håller sig frisk:
- Skaffa information före köpet!
- Ögonen skall vara pigga och blanka utan att vara vattniga, matta eller med vita fläckar eller hinnor.
- Det får inte rinna ur öron, mun, nos eller bakdel.
- Framtänderna hos en frisk vuxen chinchilla är gula/orange och skall växa nedåt, inte åt sidorna, inte vara delade eller liknande.
- Inga virvlar eller kala fläckar med röd och irriterad hud får förekomma i pälsen.
- Köp direkt från uppfödare eller från en zooaffär som seriöst förmedlar en chinchilla från uppfödare.
- Sist men inte minst viktigt: Begär alltid stamtavla från uppfödaren eller försäljaren.
Du kan genom stamtavlan se den exakta åldern och kontrollera att chinchillan ej är inavlad. Det är en skriftlig garanti på att uppfödaren gjort sitt bästa för att få fram ett friskt och väl uppfött djur! Sjukdomar kan drabba alla djur och det är inget man kan göra något åt. Men en chinchilla är förhållandevis ett mycket friskt djur. Det behöver inga vaccinationer t ex.
En rätt skött chinchilla kan bli mycket tam och tillgiven. För att detta skall lyckas bör man börja med ett ungt djur som är ca 10-12 veckor, det kan bli svårare ju äldre djuret är. Om du köper en hane eller hona har inte någon betydelse.
Du kan få många bra råd och tips från uppfödare och andra chinchillakunniga. Tveka inte utan ta kontakt med dem och ställ frågor, ingen fråga är för dum.
Sätt inte ihop en hane och en hona som ej har åldern inne. En chinchilla blir vuxen vid ca 1 års ålder. En hona som blir dräktig för tidigt är inte mogen vare sig psykiskt eller fysiskt för att klara av att bli en bra mamma. Det finns t o m oseriösa säljare som säger att ”ett syskonpar, mamma/son eller pappa/dotter kan sitta ihop, för de parar sig inte med varandra”. Detta stämmer ej. Chinchillor kan inte skilja på släktingar, utan parar sig ändå.
Köp inte chinchillor som sitter för länge med sina föräldrar – mor och son eller far och dotter. En chinchilla kan bli könsmogen redan vid tre månaders ålder.
Däremot kan en mor och dotter sitta ihop. Far och son kan fungera ett tag, men när sonen blir könsmogen så kan han börja ”tävla” med sin pappa om det finns honor i närheten och de kan börja slåss, riktigt illa kan det gå.
Köper du från en reg. uppfödare (i vissa fall även från andra uppfödare) får du också ett köpeavtal. Ett avtal som gäller mellan dig som köpare och uppfödaren som säljare. Ibland skrivs speciella förbehåll in och de är för chinchillans bästa. Det kan t ex vara att det är endast en sällskapschinchilla, det kan råda avelsförbud på en chinchilla av någon orsak. Om du känner att du inte kan hålla dig till avtalet, så kanske du ska välja en annan chinchilla. Förbehållen är som sagt för chinchillans bästa, det är viktigt att komma ihåg.
NÄR DU FÅR HEM DITT DJUR
När Du får hem din chinchilla låt den under de första dagarna vara ifred, så att den får bekanta sig med sin nya miljö. Locka den gärna med något "godis", då chinchillan inte kan motstå detta och då kommer den sakta fram till handen. Efter en tid brukar den hoppa upp i handen, låt den göra detta ett antal gånger och sedan kan du försöka lyfta ut handen ur buren osv. Ta det steg för steg. Du bör inte ha chinchillan springande lös i rummet innan den är ordentligt handtam, det kan vara svårt att få in den i buren igen och om man måste "jaga" den runt så kan den bli stressad. Ha tålamod, det lönar sig – och du får en trevlig och tam chinchilla under många år.
Erfarna chinchillaägare/uppfödare kan ge dig tips och råd för att få en chinchilla tam.
De flesta chinchillor tycker om att bli kliade under hakan eller bakom öronen. Den tycker också om att man pratar lugnt med den. Chinchillan tycker däremot inte om höga och kraftiga plötsliga ljud. Att ha TV eller radio på eller dammsuga blir den inte störd av.
Vid ovarsam behandling kan chinchillan släppa pälstussar för att undkomma, detta är ett naturligt försvar och liknande beteende finns även hos andra djur i fångenskap. Där chinchillan lever i det vilda kan en rovfågel ta fast chinchillan över ryggen och då släpper chinchillan pälstussar och fågeln tappar greppet och chinchillan kan springa iväg och gömma sig. Eftersom chinchillan har uppåt 80 hårstrån i varje hårsäck, så syns det knappt och pälsen växer ut sedan.
Få en chinchilla tam
Chinchillans nya hem
När du får hem din chinchilla är det viktigt att den får några dagar i lugn och ro så att den först får bekanta sig med sin nya bur vilket nu är chinchillans nya hem. I det nya hemmet/buren är det viktigt att chillan känner sig trygg.
Då det gått några dagar och man ser att chillan äter och dricker och att den har funnit sig en bra plats att sova på kan du försiktigt börja bekanta dig med den.
Gå varligt fram
Nu kan du börja med att sakta och med lugna rörelser försöka få chinchillan nyfiken på sin nya matte/husse. Sitt utanför buren och prata med din nya vän, se om den visar intresse för dig och kanske kommer fram till gallret för att ta sig en närmare titt på denna nya människa som sitter där. När du märker att det ser ut som om chillan är trygg kan du börja med att öppna burdörren och sträcka in din hand för att se om din nya vän kanske kan vara intresserad av att ta sig en närmare titt på dig.
Bli inte otålig, det kan ta några dagar och ibland längre tid innan chillan känner sig så pass trygg att den kommer fram till din hand. När den väl gör det så är nästa steg att försöka få den att komma upp i handen på dig.
Till hjälp kan du använda dig av en liten godisbit som du lägger i din öppna hand så att chinchilla känner att det finns något mycket smaskigt i den som den väldigt gärna vill ha. Du måste tyvärr vara restriktiv med godiset så använd endast små små bitar så den inte äter sig mätt och inte orkar sin mat senare. Ett tips kan vara att klippa sönder ett russin i mindre småbitar.
När du kommit så här långt kan du nu börja med att se om du kan få chillan att stanna i din hand medan du försiktigt tar ut handen ur buren med din nya kompis kvar i den.
Tid utanför buren
Nu är det dags för chinchillan att få vistas lite utanför sin bostad. Låt din vän få komma ut på en liten motionsrunda i ett chinchillasäkert rum, se till att det inte finns sladdar, växter och annat som kan skada chillan där ni nu ska vistas. Lämna aldrig din vän ensam i rummet om det finns saker där som den skulle kunna göra sig illa på. Låt din chinchilla skutta runt och utforska detta nya och sitt på golvet lugnt och stilla och prata med chillan ibland. Kommer den tillbaka till dig? Grattis du har kommit en bra bit på väg mot att få den tam! Låt den klättra upp på dig utan att du rör dig. Försök inte fånga den och sitt så stilla du kan. Kanske nosar den på dina händer? Detta är ett gott tecken! Dina händer är nu bekanta för den. Låt inte din vän stanna ute ur buren för lång tid, ta det varligt och jobba med den endast korta stunder i början.
Tillbaka till buren
När det är dags att gå hem igen så jaga inte efter din kompis, det kommer att skrämma den och du riskerar att få backa tillbaka och börja om från början. Sitt kvar på golvet och se om inte chillan hoppar upp i ditt knä. Den kanske till och med sätter sig i din hand? Då kan du lugnt och försiktigt hålla den kvar där och lyfta in den i buren igen. Sätter den sig i ditt knä försöker du ta den försiktigt med dina händer för att sedan sätta den i buren igen. Det allra bästa är om den helt av sig själv redan skuttat in i buren och du lugnt bara kan stänga till burdörren.
Alla är individer
Något att tänka på är att alla chinchillor är olika individer med olika personligheter. En del chinchillor blir tamare än andra, en del tar längre tid på sig med att bli tama medan det för andra går fortare. Hur tam just du lyckas få din chinchilla kommer att bli ett spännande äventyr för både dig och chillan. Jag är övertygad om att hur tam den än blir så kommer du att älska den för vad just din chinchilla är!
Kom ihåg att ett stort mått av tålamod och varsamhet är de redskap du behöver för att få din chinchilla så tam det bara går!
LYCKA TILL!
© SCAF 2011
Chinchillans mat
Chinchillan i det vilda är van vid en mycket näringsfattig kost så som torrt gräs, bark, rötter och lökar. Dess mag- och tarmsystem är anpassat för detta och behöver därför en kalorifattig men fiberrik kost.
Hö är basfodret som ovillkorligen måste finnas i fri tillgång. Höet måste vara dammfritt, mögelfritt och helst med så liten mängd klöver som möjligt. Det skall lukta friskt och fräscht. Höet bör bytas dagligen då chinchillan inte äter det hö den suttit i och smutsat ned. Man kan även komplettera med hökuber.
Pellets är det enda kraftfoder som behöver ges. Pelletsen skall vara en renodlad chinchillapellets som är anpassad till chinchillans speciella näringsbehov. Pelletsen kan ges i fri tillgång då de flesta djur äter så mycket som de behöver. Gnagarblandningar är förenat med ohälsa i längden då den är alldeles för kraftig och kaloririk för chinchillans magsäck.
Vitaminer är inget som normalt behöver tillsättas om fodret är fullgott.
Kalk är viktigt att chinchillan får i sig. Vanligtvis får de tillräckligt via fodret men vill man så kan man komplettera med en gnagsten.
Tillskottsfoder skall man vara mycket försiktig med!
Chinchillans grundkost skall vara hö och chinchillapellets. Mag- och tarmfunktioner samt i allra högsta grad tänder blir negativt påverkade av obalans i foderintaget samt för litet fiberintag. Godis som ett russin, någon bit knäckebröd eller johannesbröd brukar de flesta chinchillor älska men tänk dock på hur liten magsäck en chinchilla har och ge endast mycket sparsamt, exempelvis en godisbit per dag!
Gnagmöjligheter skall ges en gnagare som chinchillan då den behöver hålla tänderna i trim. Gnagstenar finns att köpa (observera att de inte får innehålla salt) men man kan även ge grenar från äppel- eller päronträd, sälg eller asp. Tänk på att grenarna inte bör tas för nära en trafikerad väg.
Vatten skall finnas i vattenflaska avsedd för gnagare och bör bytas dagligen. Sätt flaskan i sådan höjd att chinchillan kan stå bekvämt på baktassarna och dricka. Diska ur flaska och pip med jämna mellanrum så risk för alger och smuts minimeras.
Inköpsställen:
Mästerpellets; svensk specialtillverkad renodlad chinchillapellets som finns att köpa hos de flesta av SCAF’s uppfödare, på utställningar samt hos vissa djuraffärer. Bello är en annan pelletssort som även går att använda till chinchillan, hör efter hos Granngården samt hos din zoohandlare.
Gnagstenar; SCAF's utställningar samt zoobutiker
Badsand: SCAF's utställningar, hos uppfödare alternativt hos zoohandlare
”No-no”-foder
Gnagarblandningar; alldeles för kraftigt (fett och proteinrikt) för chinchillans magsäck. Ofta förenat med ohälsa och tandproblem i längden. Grönsaker och frukt är både för sött och för lättuggat och är inte heller en naturlig chinchillaföda. Kan ge samma problematik som ovanstående.
Nötter och solrosfrön är alldeles för fet kost
Grenar från stenfruktsträd
*Chinchillan är ett av de få djurslag som inte vet själva vad som är skadligt och oskadligt för den då då den i dess vilda miljö inte har ohälsosamma valmöjligheter. Tänk på det då den gladeligen kan smaska i sig t.ex. en giftig växt vid eventuella upptäcktsfärder i hemmet!
*Observera att chinchillan är mycket känslig för foderbyten och all tillvänjning av nytt foder skall ske succesivt och långsamt!
Buren och vad den lämpligen bör innehålla
Text: Annette Fridh
- Storlek. Rekommendationer från jordbruksverket säger att en bur för två chinchillor lämpligtvis ska vara 100 cm hög, 100 cm bred och 50 cm djup. Gärna större! Men om buren är högre bör den avdelas så att chinchillan inte kan trilla för långt. Bottenytan ska vara minst 0,5 kvadratmeter.
- Minst två hyllplan ska finnas i buren och de är lämpligast av obehandlat trä. Gallerhyllor är olämpliga och farliga. Chinchillan kan fastna med foten och bryta benet. Benbrott kan vara svåra och mycket dyra att behandla.
- Hängmatta / hängtunnel av fleece.
- Vattenflaska. Inte vattenskål.
- Matskål. Lämpligen uppe på en hylla för att undvika bottenströ bland maten. Skålen ska då vara fastmonterad. Annars trillar den lätt ner när chinchillorna far fram och kan då skada dem.
- Hus av trä. Snickra gärna själv. Oftast är de som säljs för små och väldigt dyra. Tänk på att förankra ifall det inte står på bottenplan.
- Fast botten i buren. Inte gallerbotten.
- Sandbad.
Absolut inte
- Gallerhyllor
- Gallerbotten
- Färska grönsaker och frukter (endast vid enstaka tillfällen kan man ge en liten äppelbit eller liknande)
- Plast. Chinchillan gnager och äter och det kan vara vassa bitar som skadar chinchillans mage och tarmar. Plast är även giftigt.
- Vattenskål. De måste ha vattenflaska. Chinchillans päls kommer annars att bli blöt och det måste man undvika.
- Sele eller koppel. Chinchillor har för klent skelett för att tåla detta.
- Små barn. Inget djur för små barn.
- Utomhus. Chinchillan ska vistas inne och det är mycket olämpligt att ha dem ute.
- Springhjul. Chinchillans ryggrad är inte lämpad att springa i hjul.
- Drag. Chinchillan blir sjuk om den står i drag.
- Fågelsand. Chinchillan ska inte bada i fågelsand. Den skadar pälsen.
- Kvartsbaserad sand. Exempelvis Rådasand och andra liknande sorter. Dessa rengör inte pälsen utan skadar pälsen och gör den matt. Kornen är vassa. Bra chinchillasand ska vara av en porös bergart och kornen ska vara runda. Kornen suger då upp smuts och fett från pälsen.
- Värme. Chinchillan är värmekänslig och detta måste man skydda den från under sommaren.
- Mögel. Detta tål inte chinchillor. De blir väldigt sjuka och kan dö av t.ex. mögelsporer i hö.
- Vatten. Chinchillan tål inte att bada i vatten och om den trillar i vatten t.ex. toaletten eller diskhon drunknar den med stor sannolikhet.
- Saltsten. Chinchillor ska inte ha saltsten.
© SCAF 2013
Medlemskap
Inte medlem i SCAF?